Φίλες και Φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο αθλητισμός είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο στην Κύπρο. Ο κόσμος επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για οτιδήποτε αθλητικό και οι αθλητικές ιστοσελίδες και αθλητικά ένθετα στις εφημερίδες εμφανίζουν την υψηλότερη αναγνωσιμότητα. Είναι έτσι μεγάλη η ευθύνη για εμάς τους δημοσιογράφους του αθλητικού ρεπορτάζ να προσφέρουμε στο κοινό που μας διαβάζει, ακούει ή παρακολουθεί, επαγγελματικότητα στην εργασία μας και υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία.

Αυτά σε κόντρα της πεπαλαιωμένης νοοτροπίας, ότι η αθλητική δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ αποτελούν τον τελευταίο τροχό της αμάξης στο χώρο των ΜΜΕ. Από το χέρι μας είναι να γίνουμε ακόμη καλύτεροι στη δουλειά μας, κάτι που θα έχει αλυσιδωτά οφέλη για τον κλάδο μας, που δυστυχώς -είναι η αλήθεια- υπέφερε και ακόμη υποφέρει από την κρίση στο χώρο των ΜΜΕ.

Είναι γι΄ αυτό το λόγο που το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΚ έθεσε ως πρωταρχικό της στόχο την επιμόρφωση των μελών της. Η διοργάνωση σεμιναρίων, οι συνεργασίες με πανεπιστήμια, η διοργάνωση δημοσιογραφικών βραβείων, η συνεργασία με ενώσεις αθλητικού Τύπου άλλων χωρών και περιοχών, οι διαφοροποιήσεις στο θεσμό των απεσταλμένων στο εξωτερικό, είναι μόνο μερικές από τις ενέργειες που ήδη ξεκίνησε να υλοποιεί το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΚ.

Για να μπορέσουμε όμως ως συμβούλιο της ΕΑΚ να ανατρέψουμε τη νοοτροπία που ανάφερα πιο πάνω, απαιτείται πρωτίστως η στήριξη από τα μέλη μας, τα υποψήφια μέλη μας και απ΄ όσους μπαίνουν τώρα στο επάγγελμά μας. Θέλουμε από τους δημοσιογράφους, να είναι δίπλα σε όλες τις ενέργειες και δράσεις που κάνει η Οργάνωσή μας. Και από τους νεαρούς που μπαίνουν τώρα στο χώρο, να διεκδικήσουν θέση στην οικογένεια μας, ενδυναμώνοντας μας όλους. Μόνο αν είμαστε όλοι οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ ενωμένοι, θα μπορεί η ΕΑΚ να διεκδικήσει εκ μέρους τους το ρόλο που δικαιούνται στο χώρο των ΜΜΕ.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους
Πρόεδρος Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

 1. Άνοιγμα της ΕΑΚ προς νέα μέλη, σε συνάρτηση με την αναγνώριση των ιστοσελίδων. Προσωπικές επαφές και ομαδικές συναντήσεις σε Δημοσιογραφικούς Ομίλους. Ευκολότερη εγγραφή, και μέσω διαδικτύου.
 2. Δημιουργία πακέτου ωφελημάτων για τα μέλη της ΕΑΚ, όπως εκπτώσεις σε καταστήματα, premium πρόσβαση στα γήπεδα μετά από συμφωνία με τα σωματεία κ.α.
 3. Έναρξη διαλόγου με συναδέλφους (σε ΜΜΕ και μεμονωμένους) για καταγραφή των προβλημάτων και προβληματισμών τους.
 4. Εκσυγχρονισμός του προγράμματος των Απεσταλμένων ΕΑΚ με μετατροπή μέρους του (π.χ. των αποστολών σε διοργανώσεις μικρών ηλικιών και σε μεμονωμένα παιχνίδια στο εξωτερικό) σε «Youth Journalists’ Program», μέσω του οποίου νεαροί δημοσιογράφοι θα λαμβάνουν σημαντικές δημοσιογραφικές εμπειρίες.
  Επαφή με ομάδες (κυρίως ποδοσφαιρικές) και ομοσπονδίες για ενίσχυση του θεσμού των Απεσταλμένων ΕΑΚ. Καθορισμός συγκεκριμένων καθηκόντων τα οποία οι Απεσταλμένοι ΕΑΚ θα πρέπει να επιτελούν κατά τη διάρκεια της αποστολής τους.
 5. Άμεση επαφή με τους συναδέλφους εκτός Λευκωσίας και προσπάθεια μεγαλύτερης δραστηριοποίησής τους στα της οργάνωσής μας. Πρόταση όπως εκδηλώσεις της ΕΑΚ διεξάγονται σε όλες τις πόλεις (και ιδιαίτερα στη Λεμεσό που είναι πόλη που στεγάζει πολλούς αθλητικούς συντάκτες) για σκοπούς αποκέντρωσης.
 6. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα στάδια της Κύπρου μέσω συνέχισης των επαφών με τον ΚΟΑ ή/και των υπεύθυνων αρχών. Πρώτα θα προηγηθούν συναντήσεις με τους συναδέλφους που εργάζονται στα στάδια για καταγραφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
 7. Διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων -με έμφαση στη συμμετοχή των νεαρών δημοσιογράφων, μελών και πιθανών υποψήφιων μελών της ΕΑΚ- για εκπαίδευση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στη δημοσιογραφία στην ψηφιακή εποχή, στη χρήση των social media, στη δημιουργία video κ.ά. Σεμινάρια με θέμα τα άλλα αθλήματα, σε συνεργασία με τις ανάλογες ομοσπονδίες. Επίσης, συνεργασία με αρχές, όπως παραδείγματος χάρη την ΕΟΑΚ και την ΚΕΔΑ, για καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη προσέλευση συμμετεχόντων.
 8. Θέσπιση προγράμματος φιλοξενίας νέων αθλητικογράφων σε ομίλους ΜΜΕ στην Κύπρο (παραδοσιακούς και ηλεκτρονικούς), όπου για μερικές ημέρες ή εβδομάδες οι νέοι αθλητικογράφοι θα γνωρίζουν το δημοσιογραφικό χώρο, καθώς ένα από τα σημαντικά προβλήματα των νέων σήμερα είναι πως εργάζονται από το σπίτι τους και όχι σε γραφείο.
 9. Συνεργασία με πανεπιστήμια, κυρίως μέσω υφιστάμενων μνημονίων (π.χ. ΚΟΑ-Frederick, KOA-Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΟΕ-Frederick), και προσπάθεια εξασφάλισης υποτροφιών σε μέλη της ΕΑΚ για απόκτηση πρώτου ή δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου.
 10. Προσέλκυση γυναικών στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας.
 11. Προσθήκη επιπλέον προνοιών -σχετικά με την ΕΑΚ και τους Αθλητικούς Συντάκτες- σε Μνημόνια Συναντίληψης της ΚΟΕ.
 12. Θεσμοθέτηση Ετήσιων Δημοσιογραφικών Βραβείων, με διάφορες κατηγορίες. Οι νικητές θα επιλέγονται από ευρείας αποδοχής επιτροπή και θα βραβεύονται σε ειδική τελετή.
 13. Δημιουργία περιοδικού της ΕΑΚ (στα πρότυπα της AIPS) με κυκλοφορία κάθε τρεις ή έξι μήνες. Τη συγγραφή και επιμέλεια του περιοδικού θα αναλαμβάνουν άνεργοι αθλητικοί συντάκτες. Το κόστος του εγχειρήματος μπορεί να καλυφθεί μέσω συνεργασίας της ΕΑΚ με τυπογραφείο και εξεύρεσης χορηγού. Στήριξη «μικρότερων» αθλημάτων ή ομοσπονδιών για να λαμβάνουν μεγαλύτερη προβολή, μέσω διαφόρων ενεργειών.
 14. Επαναδημιουργία της ιστοσελίδας της ΕΑΚ και περισσότερη έμφαση στη λειτουργία της σελίδας της ΕΑΚ στο Facebook.
 15. Διάλογος με την Ένωση Συντακτών Κύπρου, η οποία αποτελεί το συνδικαλιστικό μας όργανο. Πρόταση για ορισμό liaison officer και μελέτη για μελλοντική συμμετοχή μέλους του δ.σ. της ΕΑΚ στο δ.σ. της ΕΣΚ.
 16. Περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων με τον ΠΣΑΤ και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των αθλητικών δημοσιογράφων Ελλάδας και Κύπρου.
 17. Εκμοντερνισμός της Γιορτής των Αρίστων Αθλητών της ΕΑΚ. Συνεχίζοντας τη σκληρή δουλειά των προηγούμενων συμβουλίων, να εισαχθούν νέες διαδικασίες και στοιχεία στην εκδήλωση, όπως λόγου χάρη τα εξής:
  i.        Εισαγωγή και της online ψηφοφορίας των Αρίστων Αθλητών από τα μέλη της ΕΑΚ, στα πρότυπα της AIPS.
  ii.       Διάλογος με το ΡΙΚ για αλλαγές στη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση με την εισαγωγή περισσότερων βίντεο και flash δηλώσεων.
  iii.      Αποστολή προσωπικών προσκλήσεων και RSVP προς τα μέλη της ΕΑΚ, έτσι ώστε όλοι οι αθλητικογράφοι να νιώσουν κομμάτι της εκδήλωσης.
 18. Περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τους υφιστάμενους χορηγούς της ΕΑΚ και πρόνοια για επιπλέον ενέργειες προς ικανοποίησή τους.
 19. Επαναφορά της ετήσιας διοργάνωσης (πασχαλινού ή πρωτομαγιάτικου) τουρνουά φούτσαλ ή/και τουρνουά 3×3 μπάσκετ.
 20. Συνέχιση και εμπλουτισμός των εκδηλώσεων απόδοσης τιμών προς τα παλαιότερα μέλη της ΕΑΚ. Προσθήκη (με πρόσκληση) κάποιων νεαρότερων συναδέλφων στις εκδηλώσεις, για γνωριμία με τους παλαιότερους αθλητικογράφους.
© Copyright 2021 - Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου | All Rights Reserved. Designed & Developed by NETinfo Plc