Φίλες και Φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο αθλητισμός είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο στην Κύπρο. Ο κόσμος επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για οτιδήποτε αθλητικό και οι αθλητικές ιστοσελίδες και αθλητικά ένθετα στις εφημερίδες εμφανίζουν την υψηλότερη αναγνωσιμότητα. Είναι έτσι μεγάλη η ευθύνη για εμάς τους δημοσιογράφους του αθλητικού ρεπορτάζ να προσφέρουμε στο κοινό που μας διαβάζει, ακούει ή παρακολουθεί, επαγγελματικότητα στην εργασία μας και υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία.

Αυτά σε κόντρα της πεπαλαιωμένης νοοτροπίας, ότι η αθλητική δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ αποτελούν τον τελευταίο τροχό της αμάξης στο χώρο των ΜΜΕ. Από το χέρι μας είναι να γίνουμε ακόμη καλύτεροι στη δουλειά μας, κάτι που θα έχει αλυσιδωτά οφέλη για τον κλάδο μας, που δυστυχώς -είναι η αλήθεια- υπέφερε και ακόμη υποφέρει από την κρίση στο χώρο των ΜΜΕ.

Είναι γι΄ αυτό το λόγο που το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΚ έθεσε ως πρωταρχικό της στόχο την επιμόρφωση των μελών της. Η διοργάνωση σεμιναρίων, οι συνεργασίες με πανεπιστήμια, η διοργάνωση δημοσιογραφικών βραβείων, η συνεργασία με ενώσεις αθλητικού Τύπου άλλων χωρών και περιοχών, οι διαφοροποιήσεις στο θεσμό των απεσταλμένων στο εξωτερικό, είναι μόνο μερικές από τις ενέργειες που ήδη ξεκίνησε να υλοποιεί το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΚ.

Για να μπορέσουμε όμως ως συμβούλιο της ΕΑΚ να ανατρέψουμε τη νοοτροπία που ανάφερα πιο πάνω, απαιτείται πρωτίστως η στήριξη από τα μέλη μας, τα υποψήφια μέλη μας και απ΄ όσους μπαίνουν τώρα στο επάγγελμά μας. Θέλουμε από τους δημοσιογράφους, να είναι δίπλα σε όλες τις ενέργειες και δράσεις που κάνει η Οργάνωσή μας. Και από τους νεαρούς που μπαίνουν τώρα στο χώρο, να διεκδικήσουν θέση στην οικογένεια μας, ενδυναμώνοντας μας όλους. Μόνο αν είμαστε όλοι οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ ενωμένοι, θα μπορεί η ΕΑΚ να διεκδικήσει εκ μέρους τους το ρόλο που δικαιούνται στο χώρο των ΜΜΕ.

Ηρόδοτος Μιλτιάδους
Πρόεδρος Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

 1. Συνέχιση της δράσης της Λίστας Ανέργων και Υποαπασχολουμένων, προς όφελος των μελών της ΕΑΚ.
 2. Σε συνεργασία με τον ΚΟΑ, υλοποίηση του ήδη συμφωνημένου προγράμματος δημιουργίας Γραφείων Τύπου απ’ όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες, με σκοπό την πρόσληψη μελών της ΕΑΚ.
 3. Συνέχιση διάλογου με την Ένωση Συντακτών Κύπρου, με έμφαση στα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν τα μέλη της ΕΑΚ.
 4. Έναρξη διαλόγου με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Διαδικτύου, ως τον μεγαλύτερο χώρο που εργοδοτεί αθλητικογράφους και ενέργειες για βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων που εργοδοτούνται σε ιστοσελίδες.
 5. Συνέχιση διαλόγου με συναδέλφους (σε ΜΜΕ και μεμονωμένους) για καταγραφή των προβλημάτων και προβληματισμών τους, με τακτικές επισκέψεις της ΕΑΚ στη βάση των μελών.
 6. Συνέχιση του διαλόγου με τους υπευθύνους των σταδίων, την ΚΟΠ και τον ΚΟΑ, για βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ΜΜΕ στα στάδια.
 7. Έναρξη προγράμματος ανταλλαγής δημοσιογράφων με άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις στο εξωτερικό. Ήδη επιτεύχθηκε σχετική συμφωνία με Ελλάδα, Μάλτα και Ισραήλ, για ολιγοήμερες ανταλλαγές δημοσιογράφων για επιμορφωτικούς σκοπούς.
 8. Επέκταση συμμετοχής των μελών της ΕΑΚ στο Σχολείο του ΠΣΑΤ στην Ολυμπία.
 9. Μέτρα ενδυνάμωσης της γυναικείας παρουσίας στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας.
 10. Σειρά δράσεων για τον εορτασμό των 50χρονων της ΕΑΚ το 2023. Σύσταση «Επιτροπής 50χρονων ΕΑΚ» με τη συμμετοχή ιστορικών μελών της ΕΑΚ και προγραμματισμός δράσεων για το 2023, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής: i) δημιουργία βιβλίου, ii) γκαλά δείπνο, iii) βράβευση ιστορικών μελών ΕΑΚ, iv) φιλοξενία στην Κύπρο διεθνούς κογκρέσου της AIPS.
 11. Συνέχιση από το Δ.Σ. της ΕΑΚ της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και τα τρία επόμενα χρόνια (2021-2024).
 12. Υπογραφή πρωτοκόλλων με περισσότερα πανεπιστήμια για παραχώρηση υποτροφιών σπουδών σε μέλη της ΕΑΚ.
 13. Περαιτέρω επένδυση στον θεσμό των ετήσιων Δημοσιογραφικών Βραβείων, με ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση για τους νικητές και περαιτέρω ανάδειξη της δημοσιογραφικής δουλειάς που γίνεται στην Κύπρο.
 14. Αύξηση του αριθμού των επιμορφωτικών σεμιναρίων με ποικίλα θέματα (δημοσιογραφίας, αθλητισμού, γλώσσας κ.λπ.), τα οποία, πέρα από οφέλη επιμόρφωσης, θα δώσουν τη δυνατότητα για σύσφιξη των σχέσεων των μελών της ΕΑΚ.
 15. Περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων με τον ΠΣΑΤ και επαναφορά της διοργάνωσης του ετήσιου Συνεδρίου ΕΑΚ-ΠΣΑΤ, εναλλάξ σε Κύπρο και Ελλάδα, με διευθέτηση όπως τα μέλη της ΕΑΚ έχουν όλοι τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εμπειρία αυτή.
 16. Εμπλουτισμός του ετήσιου βιβλιαρίου εκπτωτικών ωφελημάτων (το οποίο σήμερα προσφέρει εκπτώσεις άνω των 500 ευρώ) μέσω συνεργασίας με περισσότερες επιχειρήσεις.
 17. Συνέχιση και εμπλουτισμός των εκδηλώσεων απόδοσης τιμών προς τα παλαιότερα μέλη της ΕΑΚ. Αξιοποίηση των βετεράνων μελών σε διάφορες δράσεις της ΕΑΚ (Δημοσιογραφικά Βραβεία, Γιορτή Αρίστων, Σεμινάρια κ.ά.).
 18. Νέες προσθήκες στη Γιορτή των Αρίστων της ΕΑΚ:
  * Εισαγωγή της online ψηφοφορίας των Αρίστων Αθλητών από τα μέλη της ΕΑΚ, στα πρότυπα της AIPS.
  * Ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της ΕΑΚ, για περαιτέρω βελτίωση της σημαντικότερης τελετής της ΕΑΚ.
 19. Δημιουργία newsletter της ΕΑΚ (στα πρότυπα της AIPS) με κυκλοφορία κάθε δύο μήνες, με θεματογραφία που θα αφορά τα μέλη και τον επαγγελματικό μας χώρο.
 20. Δημιουργία επιτροπής που θα απαρτίζεται από μέλη του Δ.Σ., μέλη παλαιότερων Δ.Σ. της ΕΑΚ και άλλους, με στόχο την εξέταση των επιλογών για μόνιμη στέγαση της ΕΑΚ.
 1. Άνοιγμα της ΕΑΚ προς νέα μέλη, σε συνάρτηση με την αναγνώριση των ιστοσελίδων. Προσωπικές επαφές και ομαδικές συναντήσεις σε Δημοσιογραφικούς Ομίλους. Ευκολότερη εγγραφή, και μέσω διαδικτύου. (Σημ.: Τριάντα τρεις συνάδελφοι εγγράφηκαν ως δόκιμα μέλη την περίοδο 2018-2021, με τη διαδικασία να γίνεται πιο εύκολη μέσω της ιστοσελίδας της ΕΑΚ. Προχώρησε η διαδικασία αναγνώρισης των σάιτ, μετά από σχετική συνάντηση των αρχισυντακτών με το Δ.Σ. ΕΑΚ)
 2. Δημιουργία πακέτου ωφελημάτων για τα μέλη της ΕΑΚ, όπως εκπτώσεις σε καταστήματα, premium πρόσβαση στα γήπεδα μετά από συμφωνία με τα σωματεία κ.α. (Σημ.: Από το 2019 τα μέλη της ΕΑΚ λαμβάνουν το βιβλιάριο εκπτώσεων, με όφελος άνω των 500 ευρώ, σε μια σειρά από επιχειρήσεις)
 3. Έναρξη διαλόγου με συναδέλφους (σε ΜΜΕ και μεμονωμένους) για καταγραφή των προβλημάτων και προβληματισμών τους. (Σημ.: Ήταν συνεχής η επαφή του Δ.Σ. με τα μέλη, και ειδικά την περίοδο της πανδημίας. Δημιουργήθηκε η Λίστα Ανέργων, ενώ διεξήχθη η 1η έρευνα του κλάδους, τον Ιούνιο του 2020)
 4. Εκσυγχρονισμός του προγράμματος των Απεσταλμένων ΕΑΚ με μετατροπή μέρους του (π.χ. των αποστολών σε διοργανώσεις μικρών ηλικιών και σε μεμονωμένα παιχνίδια στο εξωτερικό) σε «Youth Journalists’ Program», μέσω του οποίου νεαροί δημοσιογράφοι θα λαμβάνουν σημαντικές δημοσιογραφικές εμπειρίες.
  Επαφή με ομάδες (κυρίως ποδοσφαιρικές) και ομοσπονδίες για ενίσχυση του θεσμού των Απεσταλμένων ΕΑΚ. Καθορισμός συγκεκριμένων καθηκόντων τα οποία οι Απεσταλμένοι ΕΑΚ θα πρέπει να επιτελούν κατά τη διάρκεια της αποστολής τους. (Σημ.: Το 2018 το Δ.Σ. της ΕΑΚ θέσπισε κανονισμό λειτουργίας του θεσμού και συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των Απεσταλμένων)
 5. Άμεση επαφή με τους συναδέλφους εκτός Λευκωσίας και προσπάθεια μεγαλύτερης δραστηριοποίησής τους στα της οργάνωσής μας. Πρόταση όπως εκδηλώσεις της ΕΑΚ διεξάγονται σε όλες τις πόλεις (και ιδιαίτερα στη Λεμεσό που είναι πόλη που στεγάζει πολλούς αθλητικούς συντάκτες) για σκοπούς αποκέντρωσης. (Σημ.: Πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις στη Λεμεσό, στα πρώτα δύο χρόνια, πριν ξεσπάσει η πανδημία. Δημιουργήθηκε η Επιτροπή Λεμεσού από το Δ.Σ., η οποία κατέγραψε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στην πόλη)
 6. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα στάδια της Κύπρου μέσω συνέχισης των επαφών με τον ΚΟΑ ή/και των υπεύθυνων αρχών. Πρώτα θα προηγηθούν συναντήσεις με τους συναδέλφους που εργάζονται στα στάδια για καταγραφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν. (Σημ.: Το 2018 το Δ.Σ. προχώρησε σε καταγραφή των θετικών και αρνητικών απ’ όλα τα στάδια. Ακολούθως έγιναν συναντήσεις με την ΚΟΠ, τον ΚΟΑ και το ΓΣΠ, με σειρά προβλημάτων να διορθώνονται και άλλα να βρίσκονται προς επίλυση)
 7. Διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων -με έμφαση στη συμμετοχή των νεαρών δημοσιογράφων, μελών και πιθανών υποψήφιων μελών της ΕΑΚ- για εκπαίδευση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στη δημοσιογραφία στην ψηφιακή εποχή, στη χρήση των social media, στη δημιουργία video κ.ά. Σεμινάρια με θέμα τα άλλα αθλήματα, σε συνεργασία με τις ανάλογες ομοσπονδίες. Επίσης, συνεργασία με αρχές, όπως παραδείγματος χάρη την ΕΟΑΚ και την ΚΕΔΑ, για καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη προσέλευση συμμετεχόντων. (Σημ.: Διοργανώθηκαν δύο διεθνές σεμινάρια στην Κύπρο, υπό τους Τσαρλς Καμενζούλι και Σωτήρη Τριανταφύλλου. Επεκτάθηκε το σεμινάριο ΚΟΠ-ΕΑΚ. Συνεργασία με AIPS για συμμετοχή μελών της ΕΑΚ σε online σεμινάρια)
 8. Θέσπιση προγράμματος φιλοξενίας νέων αθλητικογράφων σε ομίλους ΜΜΕ στην Κύπρο (παραδοσιακούς και ηλεκτρονικούς), όπου για μερικές ημέρες ή εβδομάδες οι νέοι αθλητικογράφοι θα γνωρίζουν το δημοσιογραφικό χώρο, καθώς ένα από τα σημαντικά προβλήματα των νέων σήμερα είναι πως εργάζονται από το σπίτι τους και όχι σε γραφείο. (Σημ.: Το 2019 και το 2020 η ΕΑΚ συμφώνησε με τις ενώσεις Ελλάδας, Μάλτας και Ισραήλ, για “ανταλλαγή” δημοσιογράφων για μια εβδομάδα, για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το πρόγραμμα αυτό έχει τεθεί στον πάγο λόγω της πανδημίας και θα εκκινήσει στη συνέχεια)
 9. Συνεργασία με πανεπιστήμια, κυρίως μέσω υφιστάμενων μνημονίων (π.χ. ΚΟΑ-Frederick, KOA-Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΟΕ-Frederick), και προσπάθεια εξασφάλισης υποτροφιών σε μέλη της ΕΑΚ για απόκτηση πρώτου ή δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου. (Σημ.: Η ΕΑΚ υπέγραψε το 2019 πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο ακολούθως έδωσε την ευκαιρία σε 10 μέλη της ΕΑΚ να λάβουν υποτροφίες) 
 10. Προσέλκυση γυναικών στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας. (Σημ.: Από τις 8 γυναίκες που είχε ως μέλη η ΕΑΚ το 2018, τρία χρόνια μετά οι γυναίκες αυξήθηκαν σε 17. Το 2019 εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. η καταστατική αλλαγή που προνοεί τη συμμετοχή και των δύο φύλων στο Δ.Σ., από το 2021 και έπειτα)
 11. Προσθήκη επιπλέον προνοιών -σχετικά με την ΕΑΚ και τους Αθλητικούς Συντάκτες- σε Μνημόνια Συναντίληψης της ΚΟΕ. (Σημ.: Η ΚΟΕ φιλοξένησε την ΕΑΚ στο Ολυμπιακό Μέγαρο και της παραχώρησε ευκολίες για τη διοργάνωση σεμιναρίων και άλλων δράσεων)
 12. Θεσμοθέτηση Ετήσιων Δημοσιογραφικών Βραβείων, με διάφορες κατηγορίες. Οι νικητές θα επιλέγονται από ευρείας αποδοχής επιτροπή και θα βραβεύονται σε ειδική τελετή. (Σημ.: Τον Οκτώβριο του 2020 διεξήχθησαν τα Α’ Δημοσιογραφικά Βραβεία, παρά την πανδημία, με μεγάλη επιτυχία)
 13. Δημιουργία περιοδικού της ΕΑΚ (στα πρότυπα της AIPS) με κυκλοφορία κάθε τρεις ή έξι μήνες. Τη συγγραφή και επιμέλεια του περιοδικού θα αναλαμβάνουν άνεργοι αθλητικοί συντάκτες. Το κόστος του εγχειρήματος μπορεί να καλυφθεί μέσω συνεργασίας της ΕΑΚ με τυπογραφείο και εξεύρεσης χορηγού. Στήριξη «μικρότερων» αθλημάτων ή ομοσπονδιών για να λαμβάνουν μεγαλύτερη προβολή, μέσω διαφόρων ενεργειών. (Σημ.: Δεν υλοποιήθηκε)
 14. Επαναδημιουργία της ιστοσελίδας της ΕΑΚ και περισσότερη έμφαση στη λειτουργία της σελίδας της ΕΑΚ στο Facebook. (Σημ.: Στα τέλη του 2019 βγήκε live η νέα ιστοσελίδα της ΕΑΚ, στο eak.org.cy. Δημιουργήθηκαν λογαριασμοί της ΕΑΚ σε Twitter και Instagram, ενώ δόθηκε μεγάλο βάρος και στο Facebook) 
 15. Διάλογος με την Ένωση Συντακτών Κύπρου, η οποία αποτελεί το συνδικαλιστικό μας όργανο. Πρόταση για ορισμό liaison officer και μελέτη για μελλοντική συμμετοχή μέλους του δ.σ. της ΕΑΚ στο δ.σ. της ΕΣΚ. (Σημ.: Η επαφή με την ΕΣΚ ήταν τακτική και ιδιαίτερα την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία, ιδιαίτερα βοηθητική προς προάσπιση των εργασιακών δεδομένων των μελών της ΕΑΚ)
 16. Περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων με τον ΠΣΑΤ και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των αθλητικών δημοσιογράφων Ελλάδας και Κύπρου. (Σημ.: Η ΕΑΚ συμμετείχε σε δύο σχολεία του ΠΣΑΤ στην Ολυμπία, το 2018 και το 2019. Το 2020 δημιουργήθηκε η κοινή επιτροπή ιστορικής έρευνας με τη συμμετοχή μελών της ΕΑΚ και του ΠΣΑΤ. Η επαφή με τον ΠΣΑΤ ήταν συνεχής, ειδικά σε θέματα που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις)
 17. Εκμοντερνισμός της Γιορτής των Αρίστων Αθλητών της ΕΑΚ. Συνεχίζοντας τη σκληρή δουλειά των προηγούμενων συμβουλίων, να εισαχθούν νέες διαδικασίες και στοιχεία στην εκδήλωση, όπως λόγου χάρη τα εξής:
  i.        Εισαγωγή και της online ψηφοφορίας των Αρίστων Αθλητών από τα μέλη της ΕΑΚ, στα πρότυπα της AIPS.
  ii.       Διάλογος με το ΡΙΚ για αλλαγές στη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση με την εισαγωγή περισσότερων βίντεο και flash δηλώσεων.
  iii.      Αποστολή προσωπικών προσκλήσεων και RSVP προς τα μέλη της ΕΑΚ, έτσι ώστε όλοι οι αθλητικογράφοι να νιώσουν κομμάτι της εκδήλωσης. (Σημ.: Η Γιορτή των Αρίστων το 2020 και το 2021 διεξήχθη στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, με μια σειρά από καινοτομίες, που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της τελετής και οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία στο Δ.Σ. της ΕΑΚ να προσελκύσει περαιτέρω χορηγίες)
 18. Περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τους υφιστάμενους χορηγούς της ΕΑΚ και πρόνοια για επιπλέον ενέργειες προς ικανοποίησή τους. (Σημ.: Οι χορηγοί της ΕΑΚ αυξήθηκαν σε επτά το 2019. Το 2020 και το 2021 το Δ.Σ. της ΕΑΚ εμφάνισε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του έτους, ως αποτέλεσμα της αύξησης των χορηγιών και την αυστηρή προσήλωση στα υπολογιζόμενα έξοδα)   
 19. Επαναφορά της ετήσιας διοργάνωσης τουρνουά φούτσαλ ή/και τουρνουά 3×3 μπάσκετ. (Σημ.: Η προσοχή του Δ.Σ. εν τέλει δόθηκε σε άλλους σχετικούς τομείς, όπως ήταν η δημιουργία ομάδας μπάσκετ, η οποία συμμετέχει στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Λευκωσίας)
 20. Συνέχιση και εμπλουτισμός των εκδηλώσεων απόδοσης τιμών προς τα παλαιότερα μέλη της ΕΑΚ. Προσθήκη (με πρόσκληση) κάποιων νεαρότερων συναδέλφων στις εκδηλώσεις, για γνωριμία με τους παλαιότερους αθλητικογράφους. (Σημ.: Ενισχύθηκε ο θεσμός του ετήσιου δείπνου προς τους βετεράνους, με τη συμμετοχή νεαρών μελών)
© Copyright 2023 - Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου | All Rights Reserved. Designed & Developed by NETinfo Plc