Παγκόσμια μέρα διανοητικής ιδιοκτησίας
Μπορεί η 26η Απριλίου να έχει καθιερωθεί από το 1970, ως η Παγκόσμια μέρα διανοητικής ιδιοκτησίας και να αφορά τη βιομηχανική, αλλά και πνευματική ιδιοκτησία, κομμάτι που αφορά τους καλλιτέχνες, αλλά σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι, κάλλιστα εστιάζεται και η δημοσιογραφία.
Κατ` αρχήν, ο στόχος της κατοχύρωσης της διανοητικής ιδιοκτησίας που έχει να κάνει με τα δικαιώματα του δημιουργού, χρησιμεύει στο να επισημαίνεται η συνεισφορά ή και προσφορά του δημιουργού, ανά την κοινωνία.
Ειδικά όμως, όσον αφορά τον τομέα της δημοσιογραφίας, φυσικά και εμπίπτει ζήτημα πνευματικής ιδιοκτησίας, συνάμα της διανοητικής.
Η επωνυμία στην αρθρογραφία, είναι κάτι που επιβάλλεται υπό την έννοια ότι ο δημοσιογράφος, εκτός από πνευματικός ιδιοκτήτης ενός κειμένου, έχει κάθε δικαίωμα να απολαμβάνει τα ευνοϊκά σχόλια για τη δουλειά του, καθώς και τις συνέπειες σε περίπτωση λανθασμένης αρθρογραφίας.
Όλοι οι αρχισυντάκτες οφείλουν να εξοπλίζουν τους συναδέλφους / συνεργάτες τους, με τους απαραίτητους μηχανισμούς, μιας και φθάσαμε στην εποχή της «ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας» ούτως ώστε να διασφαλίζεται τόσο η επωνυμία αυτών, καθώς και η γνησιότητα των κειμένων τους, με απαραίτητο εργαλείο το «κλείδωμα» στο χώρο (επεξ)εργασίας του κάθε δημοσιογράφου.
Μάριος Πολυδώρου