Ιστορικά έντυπα ΕΑΚ:
* Βιβλίο για τα 50άχρονα (2023)
* Έντυπο για τα 30χρονα (2003)
* Βιβλίο για τα 25χρονα (1998)
Το ιστορικό ίδρυσης της ΕΑΚ
Η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) ιδρύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1973, σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο για τους αθλητικούς συντάκτες αλλά για όλο τον κυπριακό Ελληνισμό. Παραμονές του εμφύλιου σπαραγμού και με το σύνολο σχεδόν του κυπριακού λαού να είναι χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα, στους Μακαριακούς και τους Γριβικούς, οι δημοσιογράφοι με ειδικότητα στο αθλητικό ρεπορτάζ τόλμησαν και έκαναν σημαντικό βήμα ενοποίησης των δύο «αντίπαλων στρατοπέδων».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 1967 ιδρύθηκε ο πρώτος σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών με την ονομασία ΕΑΣΚ (Ένωση Αθλητικών Συντακτών Κύπρου) και σε αυτόν, συμμετείχαν όλοι οι αθλητικοί συντάκτες της εποχής. Δυστυχώς όμως, η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στο νησί, δεν άφησε ανεπηρέαστο το χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας. Λίγα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία και με τα πολιτικά μίση και πάθη να βρίσκονται στο αποκορύφωμα τους, τον Μάιο του 1969, ορισμένα μέλη της ΕΑΣΚ αποσκίρτησαν και δημιούργησαν τον δικό τους σύνδεσμο, με την ονομασία ΣΑΚ (Σύνδεσμος Αθλητικογράφων Κύπρου).
Το σχίσμα στις τάξεις των Κυπριών αθλητικών συντακτών ήταν γεγονός. Άνθρωποι που εξασκούσαν το ίδιο λειτούργημα, ήταν χωρισμένοι σε δύο συνδέσμους με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, ενώ όλα σχεδόν τα δημοσιεύματα στον γραπτό Τύπο, είχαν έντονο το στοιχείο της πολιτικής τοποθέτησης των συντακτών τους και κατά συνέπειαν, «στερούνταν αμεροληψίας και αντικειμενικής κριτικής», όπως εύστοχα περιγράφει ο κ. Ανδρέας Χατζηβασιλείου (τότε παράγοντας του ΚΟΑ και ιδρυτικό μέλος της ΕΑΚ) στο επετειακό λεύκωμα της ΕΑΚ το 1998, για τα 25χρονά της.
Χαρακτηριστικό του κλίματος και της κατάστασης που επικρατούσε τότε, είναι πως οι αγώνες των κυπριακών ομάδων που αγωνίζονταν στο ελληνικό πρωτάθλημα, καλύπτονταν από δύο απεσταλμένους, ένα της ΕΑΣΚ και ένα του ΣΑΚ, ενώ περιττό είναι να αναφέρουμε πως οι ανταποκρίσεις των δύο, διέφεραν τόσο πολύ μεταξύ τους (ανάλογα με το ποια ομάδα αγωνιζόταν) που επικρατούσε μεγάλη σύγχυση μεταξύ των αναγνωστών.
Η κατάσταση αυτή ήταν φανερό πως δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο και ο ΚΟΑ, ως ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου, ανέλαβε την πρωτοβουλία με τους Ανδρέα Χ’’ Βασιλείου και Σάββα Λαγούδη, για να φέρουν κοντά τις δύο οργανώσεις. Η προσπάθεια δεν ήταν καθόλου εύκολη. Και από τις δύο πλευρές προέκυπταν εμπόδια και αντιδράσεις, όμως σιγά σιγά μπήκε το νερό στο αυλάκι και διά μέσου αλλεπάλληλων συσκέψεων, άρχισε να καλλιεργείται για τα καλά ενωτικό κλίμα.
Και η αφορμή για να φτάσουμε στην ΕΑΚ, δόθηκε το 1972. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου, πήγαν ως απεσταλμένοι οι Ανδρέας Γεωργιάδης και Λάκης Αβρααμίδης και έχοντας κάποιες επαφές με παράγοντες της AIPS (Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικών Συντακτών), διαπίστωσαν πως η Διεθνής Ομοσπονδία δεν είχε πρόθεση να αναγνωρίσει δύο συνδέσμους από την ίδια χώρα.
Όλοι αντελήφθηκαν τότε ότι η μοναδική επιλογή ήταν η δημιουργία ενός νέου, ενιαίου Συνδέσμου, κάτι που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1973, με τη διεξαγωγή της ιδρυτικής συνέλευσης της ΕΑΚ. Ο θεμέλιος λίθος για το μέλλον της αθλητικής Σύνταξης στην Κύπρο είχε μπει….
Ιδρυτικά Μέλη
Η ιδρυτική συνέλευση της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1973 στη Λευκωσία και οι ακόλουθοι αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη της ΕΑΚ:
- Nτίνος Kωνσταντινίδης +
- Aγησίλαος Tσιαλής +
- Λάκης Aβρααμίδης
- Mπογός Mαχτεσιάν +
- Zαχαρίας Kυριάκου
- Eυάγγελος Eυαγγελίδης +
- Nτίνος Θεοδώρου
- Φοίβος Xρίστου
- Aνδρέας Γεωργιάδης +
- Iάσων Nικολάου +(αγνοούμενος το 1974)
- Άθως Kαραγιάννης
- Λουκής Tερεζόπουλος
- Tάκης Aντωνιάδης
- Aνδρέας Kαμπανελλάρης +
- Kώστας Σολωμονίδης +
- Γεώργιος Xατζηνικολάου +
- Bάσος Kωνσταντίνου
- Παναγιώτου Eυριπίδου
- Kώστας Πραξιτέλους
- Πανίκος Tίτας
- Aνδρέας Παφίτης +
- Άκης Φάντης +
- Γιώργος Kουμίδης
- Πάμπος Pουσής
- Mίκης Γεωργίου
- Xρίστος Σάββα +
- Kώστας Aραβής
- Mιχαήλ Mίτας +
- Γιώργος Aναστασίου
- Θέμης Θεμιστοκλέους +